Mocznik – ulga dla suchej skóry

Mocznik kosmetyczny jest jednym z ultranawilżaczy o uzdrawiającej mocy. Wygładza, uelastycznia i nawilża suchą skórę, przywracając jej korzystny wygląd. W odpowiednim stężeniu działa złuszczająco, dlatego poradzi sobie nawet z bardzo suchym, zrogowaciałym naskórkiem.

Mocznik – naturalny humektant

Mocznik jest naturalnym składnikiem naszej skóry. To tzw. humektant – ma za zadanie zatrzymywać wodę i nie dopuścić do jej odparowania z naskórka. Między innymi dzięki niemu możemy cieszyć się jędrną i nawilżoną skórą, odporną na podrażnienia oraz rozwój stanów zapalnych. Jego zawartość w naskórku wynosi około 1%. Stanowi w sumie 7% NMF (naturalnych substancji, odpowiadających za utrzymanie się cząsteczek wody w skórze i chroniących ją przed nadmiernym wysuszeniem). Z wiekiem stężenie mocznika obniża się, a przyspieszenie utraty wody z naskórka może być powodowane różnymi czynnikami (np. warunkami atmosferycznymi albo chorobami).

Mocznik wydalamy również z moczem i potem jako produkt uboczny przemiany białek. Mocznik wykorzystywany do produkcji kosmetyków nie ma z nim jednak nic wspólnego. To substancja syntetyczna, występująca w postaci białego proszku lub kryształków, zupełnie bezzapachowa, którą otrzymuje się w laboratoriach z amoniaku i dwutlenku węgla. Jej fachowa nazwa to karbamid. Karbamid jest całkowicie bezpieczny i nietoksyczny, może być więc stosowany jako dodatek do wszelkiego rodzaju kosmetyków pielęgnacyjnych, niezależnie od typu skóry. Najwięcej zdziała jednak w przypadku skóry suchej, z problemami takimi jak trądzik czy łuszczyca.

 

Stężenie mocznika a efekt pielęgnacji

Kosmetyki z dodatkiem mocznika mogą mieć jednak, w zależności od jego stężenia, zróżnicowane działanie. Mocznik skoncentrowany do 2% ma właściwości regenerujące. 3-10% stężenia nadaje mu działanie nawilżające, natomiast powyżej 10-procentowa koncentracja mocznika czyni z kosmetyków remedia przeznaczone do skóry nadmiernie zrogowaciałej. Mocznik w takim stężeniu zmiękcza skórę i zapobiega utracie wody z naskórka, ale przede wszystkim intensywnie złuszcza go. Zwiększa poza tym jego przepuszczalność, dzięki czemu zapewnia lepsze wchłanianie substancji aktywnych zawartych w lekach. Zwykle maksymalnie 30-procentowe stężenie mocznika występuje w dostępnych w sklepach kremach do stóp i zrogowaciałej skóry pięt. Stężenie od 40 do 50% cechuje zaś kosmetyki pomocne w leczeniu chorób przesuszonej i wrażliwej skóry, na przykład rybiej łuski czy atopowego zapalenia skóry.

Kosmetyki z dodatkiem mocznika (emulsje, maści, balsamy) nadają się też do pielęgnacji skóry dotkniętej trądzikiem, zapaleniem mieszków włosowych, świądem, grzybicą, łupieżem czy egzemą. Mocznik łagodzi stany zapalne i ma właściwości antybakteryjne. Wykorzystuje się go w produkcji preparatów przyśpieszających gojenie ran.

 

Jak wykorzystać mocznik?

W sklepach z kosmetykami i półproduktami naturalnymi możemy nabyć mocznik w czystej postaci, w różnych stężeniach. Jest rozpuszczalny w wodzie, glikolu propylenowym oraz w alkoholu. Warto go wykorzystać do samodzielnego przygotowania kremu, balsamu lub toniku. Dodajmy go do hydrolatu, połączmy z gliceryną, wyciągiem z aloesu, kwasem salicylowym, allantoiną, lanoliną, elastyną, panthenolem lub biosiarką. Jeśli nie lubimy eksperymentować, wystarczy, że odrobinę mocznika w wybranym stężeniu dodamy do gotowego kremu, by w ten sposób wzmocnić jego działanie nawilżające i naprawcze. Mocznik jest bezzapachowy i nietoksyczny, dlatego możemy nim wzbogacić właściwie każdy kosmetyk, także szampon do włosów, krem do rąk czy żel do mycia ciała. Mocznik powinien być przechowywany w zacienionym miejscu, nienarażonym na kontakt z wilgocią i powietrzem.

 

Mocznik – ulga dla suchej skóry

Mocznik – ulga dla suchej skóry

Mocznik kosmetyczny jest jednym z ultranawilżaczy o uzdrawiającej mocy. Wygładza, uelastycznia i nawilża suchą skórę, przywracając jej ko...

Bellame.pl - Piękna na co dzień