Erytrytol — słodki smak słodzika

Większość z nas uwielbia smak słodyczy, ale o wiele mniej lubimy kalorie, które są dostarczane wraz z cukrem. Na rynku pojawia się coraz więcej nowych, sztucznych słodzików, które zazwyczaj mają mniej kalorii. Jednym z nich jest erytrytol. Oto co warto wiedzieć na jego temat, zanim wprowadzimy go do naszego menu.  

Erytrytol — co to za substancja?

Erytrytol 1KG (E968) to rodzaj węglowodanu zwanego alkoholem cukrowym lub poliolem. Jest to związek rozpuszczalny w wodzie i występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach. Jest  też produkowany komercyjnie poprzez fermentację prostego cukru pochodzącego z kukurydzy, zwanego dekstrozą. Może być stosowany jako bezkaloryczny słodzik, który pomaga zastąpić kalorie pochodzące z węglowodanów i cukru w paczkowanej żywności i napojach. Erytrytol oprócz zapewnienia słodkiego smaku, pomaga również żywności zachować wilgoć.

Czy stosowanie erytrytolu jest bezpieczne dla zdrowia?

Na całym świecie erytrytol jest uznawany za środek bezpieczny i dopuszczony do spożycia. W Japonii już od 1990 roku, a Światowa Organizacja Zdrowia potwierdziła jego bezpieczeństwo w 1999 roku. W 2001 roku erytrytol został zatwierdzony także w USA.

Zaletą erytrytolu jest to, że nie zawiera kalorii, nie powoduje niestrawności, ani nie działa przeczyszczająco, ponieważ jest po prostu wydalany z moczem. Erytrytol jest łagodny dla zębów, mimo że smakuje i wygląda jak cukier. Nie powoduje próchnicy ani ubytków. 

Smak i zastosowanie erytrytolu

Stopień słodyczy erytrytolu wynosi od 70% do 80% cukru. Podczas stosowania erytrytolu należy dawkować go zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. W porównaniu do innych słodzików świeża słodycz erytrytolu jest zbliżona do słodyczy cukry białego, można go więc stosować podobnie jak cukier:

  • do gotowania
  • do wypieków
  • do gorących lub zimnych napojów
  • jak posypkę
  • do lodów, deserów
  • do wyrobu czekolady

Przykładowe wielkości opakowania dostępne na rynku:

  • erytrytol 1 kg
  • erytrytol 400 lub 250 gramów
  • erytrytol w saszetkach

Erytrytol i cukrzyca

Erytrytol może być doskonale używany przez osoby z cukrzycą, gdyż nie ma ona wpływu na poziom cukru we krwi. Słodziki, które nie wpływają na poziom cukru we krwi, przechodzą w niezmienionej postaci przez układ pokarmowy i dlatego nie są rozkładane na cukier. Gotowe produkty zawierające erytrytol mogą nadal zawierać węglowodany i składniki, więc ważne jest, aby sprawdzić etykietę.