Erytrytol – zdrowy zamiennik cukru

Erytrytol 1 kg jest zdrowym słodzikiem, który wystarczy na dłuższy okres użytkowania ze względu na większą wagę produktu. Jego indeks glikemiczny wynosi zero, zatem produkt jest w pełni bezpieczny zarówno dla cukrzyków, jak osób zmagających się z insulinoopornością. Erytrytol minimalizuje ryzyko próchnicy zębów i jest zalecany osobom odchudzającym się. Nie zawiera on praktycznie kalorii, a mimo to jest słodki niczym cukier.

Czym jest erytrytol?

Erytrytol jest słodzikiem należącym do alkoholi polihydroksyolowych, czyli cukrowych. Związki, do których należy erytrytol wyróżniają się niską zawartością energetyczną i nie podnoszą one poziomu glukozy we krwi. Powszechnie uznaje się ten produkt za zdrowy zamiennik cukru. Erytrytol z wyglądu jest identyczny, ponieważ jest białego koloru i przypomina także drobne i sypkie kryształki.

Co sprawia, że erytrytol jest zdrowy?

Erytrytol nie jest metabolizowany przez ludzki organizm tylko jest wydalany z niego w tej samej postaci, w której występuje wraz z moczem. To wszystko dzięki braku enzymów, które są odpowiedzialne za jego rozpad w naszym organizmie.

Ten produkt jest zdrowy także dlatego, ze nie wpływa on na poziom glukozy czy też insuliny we krwi ze względu na zerowy indeks glikemiczny. Osoby z cukrzycą mogą zatem bez obaw sięgnąć po erytrytol jako dodatek np. do herbaty bądź kawy.

Tego typu słodzik minimalizuje rozwój próchnicy zębów, dlatego że posiada on zdolność do zatrzymywania procesu fermentacji pewnych cukrów poprzez bakterie znajdujące się w jamie ustnej odpowiadających np. za ubytki.

Erytrytol pełni też antyoksydacyjną funkcję. Łączy się on zatem z wolnymi rodnikami chroniąc tym samym ludzki organizm przed ewentualnym szkodliwym działaniem.

Czy erytrytol wywołuje skutki uboczne?

Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, erytrytol nie jest szkodliwy choćby ktoś spożywał go w większych ilościach i nie jest on rakotwórczy.  Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) potwierdziła w wydanym oświadczeniu, iż erytrytol to bezpieczny dodatek, który można dodawać do żywności, np. napojów, deserów itd. Produkt można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Obecnie staje się on coraz częściej wybieranym składnikiem.